Pages

Translate

Tuesday, December 13, 2011

Kerjaya: Bakat rekaan fesyen pelajar Kolej Komuniti terserlah

GAMBAR atas, Barisan pemenang
Pertandingan Busana Kontemporari Kolej Komuniti 2011 bergambar bersama peragawati. Gambar bawah, S
azlena meraih tempat pertama dalam Pertandingan Busana Kontemporari Kolej Komuniti 2011 baru-baru ini.
GAMBAR atas, Barisan pemenang Pertandingan Busana Kontemporari Kolej Komuniti 2011 bergambar bersama peragawati. Gambar bawah, S azlena meraih tempat pertama dalam Pertandingan Busana Kontemporari Kolej Komuniti 2011 baru-baru ini.
"Bagaikan pereka profesional". Itulah antara pendapat daripada sebahagian besar penonton yang hadir menyaksikan Pertandingan Busana Kontemporari Kolej Komuniti 2011 yang berlangsung di Plaza Alam Sentral, Shah Alam, baru-baru ini.

Pujian harus diberikan kepada pelajar Sijil Fesyen dan Pakaian, Kolej Komuniti seluruh negara yang berjaya mempamerkan hasil rekaan tersendiri menggunakan idea kreatif masing-masing. Sebanyak 18 penyertaan daripada 15 Kolej Komuniti yang menjalankan program fesyen dan pakaian.


Peserta terdiri daripada pelajar Kolej Komuniti Arau, Baling, Bukit Mertajam, Grik, Manjung, Selayang, Sabak Bernam, Bukit Beruang, Pagoh, Pasir Gudang, Mentakab, Raub, Kuala Terengganu, Jeli dan Kuching.
Pertandingan ini juga dilihat satu landasan terbaik kepada peserta menunjukkan bakat mereka kepada pengamal fesyen terutama fesyen Muslimah yang kini semakin mendapat sambutan orang awam. - Rosli Idris, Pengarah Kolej Komuniti Sabak Bernam.
Bertemakan busana Muslimah Arab, pertandingan ini bertujuan memperagakan hasil kerja pelajar program terbabit sekali gus menyediakan satu peluang kerjaya terbaik kepada mereka.

Selain itu, pertandingan ini turut memberi peluang kepada pelajar menggunakan segala kepakaran mereka dalam kursus pengajian yang diambil dengan peserta akhir perlu membuktikan keupayaan masing-masing dalam pertandingan itu.

Pengarah Kolej Komuniti Sabak Bernam, Rosli Idris yang mewakili Pengarah Jabatan Pengajian Kolej Komuniti, Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) bagi merasmikan pertandingan itu berkata, pertandingan seperti ini seharusnya digalakkan.

“Kesungguhan yang ditunjukkan kesemua peserta dalam bidang fesyen berjaya membuktikan keupayaan masing-masing. 
Pertandingan ini juga dilihat satu landasan terbaik kepada peserta menunjukkan bakat mereka kepada pengamal fesyen terutama fesyen Muslimah yang kini semakin mendapat sambutan orang awam,” katanya,

Kesemua rekaan diadili oleh beberapa juri profesional yang mempunyai nama dalam bidang masing-masing iaitu Salikin Sidek, Adnan Hassan, Hamidah Suwal dan Farah Adeeba Mohd Ashraf.

Pertandingan Busana Kontemporari Kolej Komuniti 2011 menyaksikan pakaian Muslimah Arab bertemakan ‘Sense Of Nabawi Arch’ hasil rekaan Sazlena Samad dari Kolej Komuniti Temerloh berjaya meraih tempat pertama mengalahkan 17 penyertaan lain.

Sazlena, 20, menerima wang tunai RM500, plak dan sijil penyertaan. Tempat kedua disandang pelajar Kolej Komuniti Jeli, Ummu Radiah Ayub, 23, dengan tema ‘Flirting With Luxury’ yang membolehkan beliau membawa pulang hadiah wang tunai RM400, plak dan sijil penyertaan.

Tempat ketiga dimenangi peserta dari Kolej Komuniti Sabak Bernam, Siti Rohayu Sani, 19, melayakkan beliau menerima wang tunai RM300, plak dan sijil penyertaan dan bagi penerima sagu hati masing-masing menerima RM50 berserta sijil penyertaan. 

No comments:

Post a Comment